O darovitosti

Centar za darovite –vrtić Valdorf

Uočavanje znakova sposobnosti najznačajnija je početna stepenica u brizi za razvoj darovite djece.

Uočavanje znakova sposobnosti najznačajnija je početna stepenica u brizi za razvoj darovite djece. Sva djeca su darovita, međutim da li je uočena latentna sposobnosti iz kojih se nastoji naslutiti pojavna darovitost? Sve to zavisi isključivo od okruženja i uslova koji potpomažu usmjereni rad na darovitosti. Što to znači? Da bismo razumjeli kako se odvija darovitost, potrebno je prevashodno da se pojam otkrije, te identifikuje kako bi se u narednim koracima pristupilo stimulaciji.


Vrtić Valdorf predstavlja jedinstveni Centar u Banjaluci (u Republici Srpskoj)

u kojem se rad na darovitosti njeguje kroz kreativnost – individualnu sposobnost koju kod djece možemo naslutiti u njihovim orginalnim i neuobičajenim pitanjima, njihovoj neiscrpnoj mašti, smislu za improvizaciju, želju za umjetnosti, „pjevušenjem“ uz svaku aktivnost i hrabrosti da pokažu svoje ideje i volju za načim čemu žude. Svako dijete se posmatra i prati se njegov razvoj u saradnji sa stručnim saradnikom, vaspitačem i roditeljem, te stvara personalni portofolio mališana, koji će biti dostupan u svakom trenutku roditelju. Kako kreativnost dolazi u grozdu i najviše se ispoljava kroz umjetnički izraz, valdorfski pristup se zasniva u većini na aktivnostima koje razvijaju polje izraza kroz umjetnost. Naš tim osim vaspitača, pedagoga i medicinskog radnika čini i DOKTOR DRUŠTVENIH NAUKA čija je uža oblast rada – polje darovitosti, magistar nauka iz metodike i muzički pedagog. Darovitost nije identifikacija „odmah i sad“ već duže praćenje stvarajući okruženje koje podstiče darovitost!.

  • Rudolf Štajner
    Dječiji vrtić i roditeljski dom, su vrt, djeca u njemu cvijeće a mi roditelji i vaspitači, vrtlari koji njeguju i čuvaju biljke.Za to je potrebna strpljivost, blagost i ljubav
    Rudolf Štajner

+387 (0) 65 94 34 94