O nama

Centar za darovite –vrtić Valdorf

Na ivici šume, ispod Šehitluka (Banj brda)

na 2400 m2 u eko zoni, prostire se jedinstven prostrani porodični objekat, u kome mališani uzrasta 3 do 6 godina, imaju mogućnost da pohadjaju cjelodnevni program koji se zasniva na VALDORFSKOJ pedagogiji, jedinstveni program koji čitav vijek unazad, pohadjaju njihovi vršnjaci širom svijeta. Naš program se zasniva na sjedinjavanju sa prirodom i praćenjem i posmatranjem mališana kroz različita polja aktivnosti u cilju usmjerenog rada na područjima darovitosti. Naše grupe su male – do 20 mališana. Svaki dio vrtića je ručno izradjen i u materijalima dominira drvo, premazano pčelinjim voskom.


Vanjski prostor je prostran i obuhvata dva ravna platoa i brdovitu šumsku avanturu. Mi smo istraživaci, i u našoj igri vani su potrebne gumene čizmice, kabanica i skafander koji prati godišnje doba. Mi većinu aktivnosti provodimo napolju, bez obzira na vremenske uslove. Zašto? Priroda nam nudi mogucnost razvoja svih osjetila, a cilj valdorfskog obrazovanja je da djecu izlozimo širokom spektru iskustava koje ce dovesti do razvoja veće palete interesovanja i sposobnosti.Ta interesovanja i sposobnosti se svakodnevno prate i bilježe kroz mape uma, što doprinosi stručnom praćenju razvojnih faza djeteta na polju darovitosti. Kod nas se rijetko koriste audio-vizuelni mediji (iPod, dzepni racunari, telefoni...) jer smatramo da oni djeci ne mogu prenijeti prirodu onakva kakva je u stvarnosti, odnnosno, stvaraju iskrivljenu, neistinitu sliku o svijetu. Bezbroj slika koje se smjenjuju u minutama, stvara razdražljivost kod mališana, sa odsustvom smirenosti koja je odlika valdorfske pedagogije i darovitih. Valdorfska pedagogija polazi od toga da sve što treba da se nauči, uči se u objektivnoj stvarnosti. Ako ste roditelj koji preferira razvoj djeteta kroz moderne tehnologije (iPod, telefoni...) mi zasigurno nismo Vaš izbor. Naucimo da mijenjamo svijet!

  • Rudolf Štajner
    Dječiji vrtić i roditeljski dom, su vrt, djeca u njemu cvijeće a mi roditelji i vaspitači, vrtlari koji njeguju i čuvaju biljke.Za to je potrebna strpljivost, blagost i ljubav
    Rudolf Štajner

+387 (0) 65 94 34 94